Noutăți și actualizări

10/10/2024
|
office@coreprime.ro

Sănătatea mintală este o componentă esențială a bunăstării generale, iar celebrarea de astăzi, 10 octombrie, ne oferă posibilitatea de a reflecta asupra modului în care aceasta influențeză fiecare aspect al vieții noastre.

Ce înseamnă sănătate mintală?

Dintr-o perspectivă psihanalitică, sănătatea mintală reprezintă o capacitate crescută de a înțelege și a gestiona conflictele interioare, de a fi conștient de sine și de emoțiile și blocajele ce au legături inconștiente.

Sănătatea mintală nu presupune doar să ne simțim bine în mod constant, ci să facem față momentelor dificile fără a fi copleșiți de acestea.

Ce trebuie să facem ca să avem în vedere sănătatea mintală:

  1.  Să ne gândim la ce facem și cine suntem, nu doar la ce efect au alții asupra noastră.
  2. Să cultivăm relații cu persoanele care ne plac. Relațiile noastre cu ceilalți joacă un rol central în sănătatea noastră mintală. Suferința emoțională este un efect al relaționării defectuoase sau nesatisfăcătoare. Echilibrul psihic vine atunci când putem comunica deschis și simțim colaborare de la cei ce continue un cadru contextual relațional/
  3. Să gestionăm stresul și anxietatea. Oamenii caută adevăruri durabile în timpuri schimbătoare, astfel că stresul și anxietatea ne însoțesc fără vrerea noastră. Viața modernă vine cu provocări... moderne. Psihoterapia psihanalitică ajută la identificarea mecanismelor inconștiente de apărare pe care le folosim și astfel, să putem fi mai adaptați...la nou. 
  4. Să încercăm să fim autentici și să ne acceptăm pe noi înșine. Aspectele neplăcute ale personalității noastre sunt... tot ale noastre. Nu există schimbare fără acceptare de sine. 
  5. Să avem ritualuri zilnice și să monitorizăm aspectele pozitive ale vieții noastre ”aici și acum”. Rutinele care încurajează echilibrul între muncă și viața personală, exercițiul psihic, alimentația echilibrată și somnul adecvat sunt elemente esențiale pentru menținerea unui psihic sănătos.

 

Rolul psihoterapiei în menținerea sănătății mintale

Psihoterapia, în special cea psihanalitică, presupune un exercițiu profund de descoperire de sine și permite schimbări semnificative în modul în care ne raportăm la viață și la provocările acesteia.

Sănătatea mintală este un proces dinamic, o stare de echilibru care necesită atenție constantă. Ziua Mondială a Sănătății Mintale ne reamintește că toți avem nevoie să investim timp și energie în a ne înțelege emoțiile și a ne îmbunătății relațiile, pentru a trăi o viață pe care să o simțim a noastră, în mod autentic.

Grija pentru sănătatea mintală începe cu disponibilitatea de a ne asculta și a ne înțelege pe noi înșine.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, haideți să reflectăm la timpul pe care îl acordăm stării noastre interioare! 

Psi. Aura Acasandrei

Citeste și alte articole